İster çalışıyor olun ister işsiz. Bu yazıyı aslında herkesin kendinde zayıflık olarak tanımladığı bir özelliği ya da tecrübenin aslında güçlü olabileceğini görmesini istiyorum.
Öncelikle işi olanlara odak noktamızı verelim. İşinizden memnun değil misiniz? Sizi mutsuz eden nedir? İş göreviniz? Maaşınız? İş yerinizin konumu? Başka bir işe bakmadan önce neler sizi mutsuz ediyor ya da iş değiştirme fikrini size düşündürüyor ona bakmak lazım. Sizi rahatsız eden şeyler değiştirilebilinecek şeyler mi?
- Maaşınızı az mı buluyorsunuz? O zaman maaşınıza zam yapılacağı zaman müdürünüz/patronunuzla bu konuyu konuşun. Sadece ben zam istiyorum bu bana az demeyin! Kendinizden bahsedin. Güçlü olduğunuz yönleri ona belirtin. Bu görevinizde neler başardığınızı anlatın. Sizin işlerinizi iyi yaptığınızı, şirkete kazancınızı anlatın ve bununla beraber bir maaş zammının düşünülmesini söyleyin. Gelen teklif size az geldiyse de kendinizce ne istediğinizi belirtmekten çekinmeyin.
- İş tanımınız ve görevinizden memnun değilseniz bunu da bir üstünüz ile aynı şekilde konuşun. Memnun değilim görevimi değiştirin gibi cümleler kullanmayın. Kendinizi geliştirmek istediğinizi, kariyer planınızın (burada istediğiniz departmanı söylüyorsunuz) bu yönde olduğunu belirtin. Kendisinin sizi bu konuda nasıl destekleyebileceğini sorun.
Öncelikle sizi mutsuz eden şeyleri bulup onu değiştirmeye çalışın. Belki de işinizi değiştirmeden mutluluğu ya da aradıklarınızı o şirkette elde edebilirsiniz.
Eğer iş arayışına girdiyseniz de ne istediğinizi bilmeniz size yardımcı olacaktır. Genellikle tecrübe edindiğiniz meslekte devam ederek daha rahat iş sahibi olursunuz ama kendinizi farklı alanlara açmak ve bu alanlarda tecrübe edinmek istemeniz de anlayışla karşılayabilirim. Fakat bu zamanlarda kendinizi garanti almak adına hem tecrübe ettiğiniz hem de yeni alanınızda iş arayışınızı paralel bir şekilde yapın. Bilmeniz gereken şeylerden birisi de farklı bir alana adım attığınızda baştan başlayacak olmuş olmanız. Bu sizin için sorun değilse karşı taraf için de sorun olmayacağına eminim.
Gelelim güçlü yanlarınıza, tecrübelerinize. Oturup düşünün siz sizi neden işe alırdınız? Bir de kendinizde geliştirebileceğiniz yanlarınızı düşünün. Kişi kendi güçlü özelliklerini bazen bulmakta zorlanabilir. Eğer kendinizde bu özellikleri bulamıyorsanız etrafınıza sorun. Her zaman tecrübeleriniz sizin güçlü yanlarınız olmayacaktır, bazen kişilik özellikleri de güçlü yanlarınızı tamamlayacaktır. Stresli ortamda çalışacak birinin sakin olması onu güçlü kılar. Böylelikle sakinliğiniz burada gücünüzdür. Bu sebeple aradığınız işleri sadece tecrübelerinize göre değil, aynı anda kişiliğinize göre de aramanız gerekmektedir.
Örnekler ile bazı eksikleriniz nasıl gücünüz olabilir onu anlatayım. Size gücünüz sorulduğunda aklınıza belki şunlar gelecektir; "analiz kuvvetim yüksek, bir çok şeye birden odaklanabiliyorum" ama bu cevapları büyük ihtimalle başkaları da verecektir. Sizin güçlü yanlarınız başkalarının da güçlü yanları. Peki bu durumda kendinizi diğerlerinden nasıl ayırabilirsiniz? Belli bir sektör ve görevde çalışmışlığınız var, tecrübe edinmişsiniz. Yönetici pozisyonuna başvuruyorsunuz ama tecrübenizin eksikliği gözünüzü korkutuyor. Bu işe başvuranların belki de bu tecrübeleri de olacak. Ama sizin yine bu kalabalığın arasından sıyrılmanız gerekiyor.
Öncelikle düşünmeniz gereken şey şu. Hiç bir çalışan isteklerini 100% karşılayan birini bulamaz, imkansız değildir ama zor bir şeydir. Sizde yöneticilik eksikken belki de başkasında da o yönetici tecrübesi vardır ama o sektörde değildir.
Bakış açınızı değiştirmeniz gerekmekte. Eksiğinizi değil bildiğinizi savunmalısınız. Evet yöneticilik yapmadınız ama tecrübelerinize dayanarak bu görevde nerelerde zorluk çıkacağını, nerelerde hangi evrak ve kişilerin çalışması gerektiğini, kime hangi evrakların ne denli hızda çıkacağınızı siz biliyorsunuz. Bunu bizzat yaşadınız! Bu bilgilerin sizi daha yetkin bir yönetici yapacağını düşünüp bunu savunmalısınız. Eksikliğinizi yetkinliklerinizle aslında bir eksik olmadığını anlatacaksınız. Bu sektördeki tecrübelerinizin bu iş için biçilmiş kaftan olduğu ve bu görevi layığı ile yapacağınıza inanın ki karşınızdaki de inansın. Eğer yöneticilik eksikliğiniz üzerinde durulursa karşınızdaki direktörünüze/müdürünüze bu konuda onlardan destek alıp kendinizi geliştirebileceğinizi ama aynı zamanda sizin de işleri bilmenizden dolayı şirkette bir eksiklik var ise onu tamamlayıp, hali hazırda yürüyen işleri de geliştirebileceğinizi belirtin.
Kısacası burada en önemli nokta kendinize güvenmeniz. Eğer sorulan sorulara cevap olumlu cevap veremiyorsanız cevaplarına olumlu farklar yaratabileceğiniz alanlarla cevaplayın. Başkasının size koyduğu limitler ile konuşmayı sınırlamayın (yöneticilik tecrübesi gibi), kendi sınırınızı kendiniz belirleyin (hali hazırda yürüyen sistemin daha da geliştirilebilineceği) ki konuşma sırasında daha rahat davranabilin.
İş arayışınızda kolaylıklar dilerim!
No comments:
Post a Comment