21 January 2014

Neden Spor Yapmalıyız?

Merhaba Herkese,

Her gün çeşitli medyalarda spor yapılması gerektiği konuşuluyor ama bir çok farklı konuda. Her yerde ve her koşulda duyduğumuz "SPOR YAPMALISINIZ" cümlesinin NEDEN sorusuna cevap vermeye çalışacağım. Aslında çoğu hastalıklara karşı olmakla beraber kendinizi bazı şeylere hazırlamak için de olmalı bu spor dediğimiz aktivite :) Bunları birazcık aşağıda sıralayacağım. Bakalım ilginizi çekecek mi :)




Öncelikle bazı hastalıklardan bahsedip sporun neden bunlara yardımcı olduğunu kısa kısa ve anlaşılır şekilde anlatmak lazım. 

Öncelikle belirtmem lazım olan bazı şeyler var. Hastalıklarınızı sporla geçiremezsiniz fakat durumunuza yardımcı olursunuz. Belki daha az ilaç kullanmanıza yardımcı olur. Bu sonuçlar kişiye göre değişkenlik gösterdiği gibi yapacağınız sporun yoğunluğuna da bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. Daha öncelerde spor yaptıysanız eğer, neyi nasıl yapmanız gerektiğini bilirsiniz, fakat spora ilk defa atılıyorsanız her şeyi yavaş yavaş ve azar azar yaparak başlayın. Daha sonra alıştıkça ve yaptıkça hızınızı ve yoğunluğunu arttırırsınız. Hastalığınıza da bağlı olarak yapabilecekleriniz ve yapamayacaklarınız vardır. Kendinizi hissederek spora atılın :)

Spor yaptığınız gün farkına varacağınız değişiklikler, ağrılar olması ile beraber bir aktiviteyi haftada 2 ya da 3 kere yapmak şartı ile vücudunuzda bütünü ile en erken 3 hafta içerisinde göreceğinizi unutmayın.

Hangi hastalar spor yaparak kendine nasıl yardımcı olabilirler?
  • Şeker hastası: Spor yapınca kaslara protein ve şeker lazım olur. Kandaki şekerler kaslara aktarılacağından dolayı ve bunu insulin hormonunun görevlerinden biri olması sebebiyle kan şekerinizi düşürmede yardımcı olabilir. Şeker düşünce de insülini de azaltabilirsiniz. FAKAT şeker hastalarındaki kan seviyeleri bazı kişilerde çok fazla hareket edebilmektedir. Yani bir an çok yüksek şeker, bir başka zaman anında dibe vurabilmektedir. Öncelikle spor yapmayanlara günde yarım saat yürüyüş önerebilirim. Bu yürüyüşleri tabi ki yemeğinize uygun zamanlarda gerçekleştirmek gerekir. Yemek yedikten 1 saat sonra çıkılabilinir mesela. Yanınıza mutlaka bir şeker parçası alın ki şekerinizin fazla düşme riskine karşı hazırlıklı olun. 
  • Kalp Hastası: Kalplerinde sıkıntısı olanlar tabi ki kalplerini fazla yormayacak şekilde spor yapmalıdırlar. Bu sporlar kondisyondan ziyade kalp ritminizi fazla yormayacak yoğun şeyler olabilir. Herkesten çok bu grubun spor yaparken nefes almayı unutmaması gerekmektedir. Sizlerin yapabileceği en iyi spor tempolu yürüyüş. Kalbiniz çok hızlı attığınızı hissediyor ve rahatsız oluyorsanız bu hızı azaltabilirsiniz.
  • Tansiyonu Olanlar: Yüksek tansiyonu kalp atışlarınızı hızlandıran sporlar ile düşürebilirsiniz. Kalbiniz hızlı atmaya başladığında kanı pompalayabilmek adına damarlarınız genişleyecek ve kan basıncınız düşmüş olacak. Terlerken vücudunuzdan attığınız tuz ve toksinler sayesinde kandaki kirlerden de kurtulup tansiyon düşmesine yardımcı olacaktır. Sporunuzu hap aldığınız zamana yakın zamanlarda yapmanızı tavsiye etmem. Yapacağınız spor hızlı yürüyüş, koşu, pilates, bisiklet sürmek olabilir.
  • Kolestrolü Yüksek Olanlar: Spor yaptığınızda enerjiniz vücudunuzdaki yağ depolarından elde edilir ve bu şekilde onlar enerjiye dönüştürülüp size sunulur. Öncelikle ilk kullanılan yağlar tabi ki kandakiler, yetmezse karın ya da bacaklarımızın etrafındaki yağ depolarından alınır. Kısacası spor ile kandaki yağ oranını azaltarak kolestrolünüzü istenen yere geri çekebilirsiniz. Bu da hap kullanımına gerek kalmayabileceği günleri görebileceğiniz anlamına gelebilir :)
Bu yazdıklarım tabi ki kontrol altında yapılması gereken şeyler. Öncelikle doktorunuzla konuşup size uygun olabilecek spor aktivitelerini konuşun. 

Umarım faydası dokunur bu yazdıklarımın. Sağlıkla ve mutlulukla kalın ;)

No comments:

Post a Comment