24 January 2014

Neden Spor Yapmalıyız? - 2

Merhaba Spor yapmaya bahane bulup, yeterince motive olamayanlar :)

Sizlere bugün hastalıkla alakası olmayıp başka vücut ve sosyal hayata destek olabilecek bahaneleri sıralıyorum spor yapmanız için :) Buyurun göz atın :)



Bazen de yapmak için hasta olmak değil ama başka şeyleri görüp geliştirmek isteyenler olabilir:
  • Selülitliler: Selülit her kadında olan bir şeydir. Selülit kısacası deri altı yağıdır. Onların bir araya gelip toplantı yaptıkları yerlerde bu çukurlar olur :) Selülitlerinizi spor ile yok edebilirsiniz. Tabi ki yapacağınız spor bacak odaklı olmalıdır ve gerçekten bacaklarınız yanana kadar egzersinizi sürdürmeniz gerekmektedir. Bazı yazılarımı buraya linkleyeceğim ki inceleyebilin.
  • Zayıflamak İsteyenler: Zayıflamak sadece sporla ya da sadece diyetle olacak bir şey değildir. Her ikisinin de olması gereken bir evliliktir. Sadece diyet ile vücudunuz zayıflasa da formda olmaz, deli gibi spor yapıp her akşam bir paket çikolata yerseniz de spor bir işe yapamaz. Yediklerinize SADECE dikkat ederek bile zayıflayabilirsiniz. Zayıflamaktan kastım kilo vermek değildir. Çünkü vücudumuzdaki kaslar yağlardan ağır olduğu için spor gittiğimizde belki de tartıda fazla bir fark görmeyebiliriz. Bu da bizi aslında yıldırmamalı. Önemli olan hedeflediğiniz bir pantolona girmek, fazlalıklardan kurtulmak, rahat hareket etmek gibi elle tutulur şeyler olmalı. 
  • Metabolizmayı Hızlandırmak: Kimilerinin metabolizması gerçekten çok yavaştır. İçtiğim su bile yarıyor derler (Siz yine de günde 2-3 litre su için size hiç bir zararı dokunmayacaktır). "Ben ne kadar diyet yaparsam yapayım ya da ne kadar dikkat etsem de bir fark yok" diyenlere öncelikle aşağıdaki yazıları okuyarak yapılan diyetin doğruluğunu, bakış açınızı değerlendirmenizi isterim. Daha sonra da yaptığınız diyete destek olmak amaçlı spor yapmanızı tavsiye ederim.
  • Kondisyonu olmadığı için nefes nefese kalanlar: Günlük işlerini nefes nefese kaldığından yapamayanlar da spor yapmaya başlayabilirler. Gün içinde yapacağınız işlerde daha az yorulacaksınızdır.
  • Sağlıklı hayat sürmek isteyenler: Sporun yararları zaten hepimizce biliniyor. Hayatını uzatmak isteyenler, sevdiği abur cuburu rahatlıkla yemek adına spor yapılabilinir. 
  • Dışarıda/doğada olmak isteyenler: İŞ/EV ortamında sıkılan, kendini açık havaya atmak isteyenler için tempolu yürüyüş bir bahane olabilir. Bu bahane ile de spor yapmış olursunuz.
  • Bikini sezonuna hazırlananlar: Çoğu bayanın tedirgin olduğu konu bu ne yazık ki. Bikininin içine girmek sorun olmamakla beraber içinde güzel görünmek de gerekiyor düşüncesi bizleri yormakta. Çözümü spor! :) 
  • Kafayı boşaltmak: Spor yaptığınızda nefesinize odakladığınızdan dolayı pek bir şey düşünecek halde olmuyorsunuz. Ya da o kadar çok düşünüyorsunuz ki spor yaptığınızda daha hızlı koşuyor, daha rahat ağırlık kaldırıyor veyahut daha etkili şekilde spor yaptığınızdan dolayı konu hakkında siniriniz geçiyor. Evinizde spor yapıyorsanız ağlayarak da yapabilirsiniz ama toplum içinde bunu tavsiye etmiyorum :) En kötü ihtimalle dedikodu yapacağınız arkadaşınızla hızlı bir yürüyüşe çıkın ve ona içinizi boşaltın :)
  • Sakinleşmek: Yukarıdaki sebeplerden dolayı vücudunuzda derman kalmayacak ve ne konu ile ilgili olan kişiye sarabileceksiniz, ne de sinirinizden dolayı başkasına. Hem zaten sinirinizin geçmiş olması gerekir. 
  • Kendi vücudunda mutlu olmak: Aslında insan kendini her hangi bir konuda geliştirdiğinde yaşadığı mutluluk hissi paha biçilmez oluyor. Formunda güzelleşmek/geliştirmek, kondisyonda düzelmeler kendinizi daha fit ve aktif olmanızı hem hissettirecek hemde bu yeni gelişimleri destekleyecektir. Kısacası mutluluğunuz hem sizin daha çok çaba sarf etmenize yardımcı olacak, hem sizi destekleyecek hem de gününüzü daha mutlu geçirmenize sebep olacak. Hele ki sonuçları görmeye başlayın. Bilimsel olarak da spor yapmak vücudumuzda "endorfin" dediğimiz mutluluk hormonunun salgılanmasına yardımcı oluyor ;)
  • İstediğini yiyebilmek: Spor yapmanın güzelliği de istediğini yiyebilmek. Tabi ki gidin bir paket çikolata yiyin demiyorum! Ama bir-iki kare yemeniz de dünyanın sonunu getirmez. Makarna yerken vicdan azabı duymazsınız mesela :) Bunun gibi güzellikleri var sporun :)
  • Detox = ter: Spor yaptığımızda terleriz ve vücudumuzdaki pis şeyleri bu şekilde atarız. Gereksiz moleküller, zararlı atıklar. Normal şartlarda terlemede zorluk yaşayanlar da var aramızda ve bu terlemeyi tetiklemek için, yani vücudumuzdan atıkları atmak için de spor yapılabilinir. Ne kadar spor yaparsam yapayım terlemiyorum diyorsanız, doktorunuzla görüşmenizi tavsiye ederim. Unutmamak gerekir ki terlemek için de bolca su tüketmek gerekir. 
  • Su içmek isteyenler: Günlük hayatımızda su içme konusunda kötü olabiliyoruz, alışkanlık yaratamamış oluyoruz. Fakat spor yaptığımızda ve kendimizi yorduğumuzda vücudumuz suya aç oluyor ve mecburi olarak su içiyoruz :) 
  • Rahat uyumak isteyenler: Spor yaptığımızda vücudumuz yorulur ve kaslarımız gerildiği kadar da gevşer. Yorgun vücudumuz gece daha derin uyumamıza yardımcı olur, kendini yenilemek adına bizi uyandırmaz :)
  • Yeni Şeyler Denemek isteyenler: Aslını isterseniz çoğumuz yeni sporlar denemeye çekiniyoruz. Bildiğimiz yolda ilerlemek istiyoruz. Aslında yeni şeyler deneyerek kendi fiziğimiz, becerilerimiz ve isteklerimiz hakkında bilgi almış oluyoruz. Genellikle bir sınıfı denemek isterseniz çoğu yerde ücretsiz deneyebilirsiniz diye tahmin ediyorum. Gidin pilates, zumba, spinning gibi çeşitli derslere gidin katılın. Belki seversiniz belki sevmezsiniz, ama denemeden bilemeyeceğiniz kesin. 
  • Yeni Arkadaşlar edinmek isteyenler: Yukarıda bahsettiğim spor aktivitelerine katılan kişiler o sınıflara gittikçe oradaki insanlarla arkadaş olurlar. Bu arkadaşlıklar da spora gitmeniz için yeterli olabiliyor :) Hem sosyalleşiyorsunuz hem de spor yapıyorsunuz.
Bu sıraladıklarım günlük hayatta aklıma gelenler. Daha düşünsek kim bilir neler çıkacaktır. 

Kısacası sevdiklerinizle beraber daha uzun süre geçirmek için, onlarla daha az kavga etmek için, kendi cildinizin içinde kendinizden tatmin olmak için ve en önemlisi mutlu olmak için spor yapın. 

No comments:

Post a Comment