21 February 2014

İŞ DÜNYASI -İş Görüşmeleri

Bir önceki sefer yazdığım iş değiştirmek istediğinizde neleri düşünüp, neleri düzeltebileceğinizi yazmıştım. İş ararken ne gibi kriterler önemli ya da kendinizin zayıf gördüğü yönler/tecrübeler nasıl farklı bir açıdan bakıldığında güçlü olabilir bunları paylaşmıştım. O yazıma buradaki linkten ulaşabilirsiniz.


Şimdi de iş görüşmesine gittiğinizde ne gibi önemli bilgileri oraya gitmeden öğrenmeniz gerektiğini sizinle paylaşacağım. Bu tarz görüşmelerde hazırlıklı olmak her zaman en önemli şeydir. Gelelim detaylara...

Çoğumuz iş görüşmelerinde "Bana tecrübelerim ve bildiklerime odaklanacaklar" düşüncesi ile strese giriyor. Evet bunu yapacaklar çünkü sizi tanımaya tanışıyorlar, özgeçmişinizde yazıklarınız hakkında daha fazla bilgi almak isteyeceklerdir. Bu sebeple kendinize odaklanıp hazırlanmanız normal, fakat bu sırada karşı tarafı (şirketi) de unutmayın. Aşağıda düşünülmesi gereken bazı şeyleri yazdım.


  1. Şirket araştırması yap: Görüşmeye gideceğin şirket hakkında bilgi sahibi ol. Tanıdıkların var ise orada çalışan çok iyi olur, onlara sorarsın. Yoksa da sorun değil en azından şirket büyük mü, bilindik mi, kaç çalışanı var, kurumsallığı ne aşamada gibi bilgilere sahip olursun. İş görüşmesinde de kendini anlatırken şirketin faaliyet alanlarına bağlar ya da geçmişinden bir örnek vererek konuşursan çok iyi olur. Bu onların hoşlarına gidecektir.
  2. Görev hakkında araştırma yap: Aslında başvurduğunuz işin içeriğini bilmek her zaman iyidir. Sizi neyin beklediğini bilirsiniz. Bazen kaçış olarak önümüze gelen pozisyona başvururuz. Bazısı geri dönmez ama diğerleri döner. Dönenler olursa da oraya gitmeden önce sizden beklenen şeylerin ne olduğunu bilin ki hazırlıklı olun. 
  3. Benzer sektörde çalıştıysan ve sizin için referans olacak aynı sektörden kişileri bul: Hatırı sayılır kişiler, sektörde çalışkanlığı ile tanınan kişileri referans olarak kullanmanız çok önemli. Bu insanlar sizin referanslarınız olursa yönetici gözünden bakan insanların birbiri ile anlaşması ve "Eğer bu kişi bunu diyorsa doğrudur" düşüncesini aşılamak için önemlidir. Çoğu kişi ne yazık ki görüşmelerde olduğundan fazlaymış gibi anlatabiliyor kendini ve onlardan farkınızı referanslarınız ile gösterebilirsiniz.
  4. Çalışacağınız müdür/direktörü tanıyanlarınız var mı etrafınızda? - Bazı şirketler çok iyi olsa da her insan melek değildir ya da iş hayatında sert tutum sergileyenler olabilir. Bu sebeple pozisyonun bağlı olacağı kişiyi bulabilirseniz şayet ( www.linkedin.com bu konuda sizse yardımcı olabilir) kime çalışacağınız sizin kararınızı etkileyebilir.
  5. Bu iş için neden sizi seçsinler? - Bu klasik soru genellikle sorulur. Direk olarak böyle olmasa da buna benzer soruları soracaklardır. Bu sebeple de başvurduğunuz işin görevlerini öğrendiğinizde (ki genellikle ilanda yazar) bunlara uygun olarak güçlü yanlarınızı düşünün ve görüşmede bunlardan bahsedin. 
  6. Eksikleriniz kime göre eksik? Gücünüz olabilir mi? - Genellikle insanların zayıf yanlarını sorarlar. Bu zayıf yanlarınızı düşünün ve bunları onlara nasıl sunacağınızı önceden belirleyin. Mesela SABIRSIZLIK sizin kötü huyunuz ise bu huyunuzu şu şekilde dile getirebilirsiniz, "İşlerimi bir an önce, mümkünse deadline öncesi bitirmek istediğimden dolayı biraz sabırsızımdır.". Burada sizin kötü huyunuzu pozitif bir cümlede kullanıyoruz. Bunun gibi cümlelerle 2-3 adet örnekler bulun.
  7. Görevinizde sizden ne bekleniyor? - Genellikle ilanlarda fazla yer kaplamamak adına detaya girilmez. Görüşmelerde tam anlamıyla nelerden sorumlu olduğunuzu, hangi konularda sorumluluğu başkaları ile paylaştığınızı, kimlerle ortak işler yapacağınızı öğrenin. Başlayacağınız işin iş yükünü öğrenmeniz anlamında iyi bir sorudur bu. 
Aklıma genel olarak bunlar geliyor. Benim unuttuğum bazı sorular var ise lütfen yorumlarınızı yazın ve onları da cevaplamaya çalışayım.

İş arayan herkes umarım gönlüne göre bir iş bulur :)

No comments:

Post a Comment