12 June 2014

Basit ama İnanılmaz Lezzetli Cheesecake

Herkese Merhaba,

Farklı kişilerin onayına sunup (iş, aile, dost) fazlasıyla güzel yorumlar aldığım cheesecake tarifimi sizinle paylaşmaya karar verdim. Cheesecake canavarı olan kocam bile bayıla bayıla yediyse eminim ki güzel olmuştur. Bu kekin en güzel yanı ise hemen yapılabiliniyor olması, maximum 20-30dk sürüyor yapması. 

Aslını isterseniz bu cheesecake tarifi hiçbir malzeme değiştirmeden iki farklı cheesecake türü elde edilebiliniyor olması en çok hoşuma gideni. İsterseniz süngerimsi yapısı ile hafif ve havalı bir cheesecake yapın, isterseniz New York cheesecake gibi ağır ve damağa yapışan bir cheesecake yapın. 

Yazımın içerisine yorumlarımı ekleyerek sizlere yazacağım o sebeple ilk etapta malzemeleri yazacağım ki onları rahatca seçin ve hazırlığınızı yapın. Bu tarifin orjinalinde taban yok, ama benim eşim tabanlı yemeyi seviyor diye ben tabanlı yapıyorum.

Taban için malzemeler;

  1. 100gr Eti cicibebe (standart paketin yarısı)
  2. Baş parmağınız kadar tereyağı
  3. 2-3 yemek kaşığı süt
Cheesecake için malzemeler;
  1. 300gr Pınar Beyaz
  2. 200gr Pınar Labne
  3. 160gr (1 silme su bardağı) şeker
  4. 2 adet silme yemek kaşığı un
  5. 3 adet yumurta
  6. 1 adet limonun kabukları 
  7. Yarım limonun suyu
Fırın 180 derece FANSIZ 35dk.




Gelelim neyi nasıl yaptığımıza. Öncelikle tabanı ile başlayalım. Paketin yarısını bir blendera koyup bisküvileri un ufak edin. Arada minicik parçalar kaldıysa bunları ister elinizle ezin isterseniz ellemeden tabanda kullanın. Daha önceden Burçak bisküvivilerini kullandım ama hiç memnun kalmadım. Evde Burçak yoktu ve Sağlıklı Profiterol Tatlısından kalma bebe bisküvilerim vardı ve bu sebeple kullandım ama sonuç çok iyi oldu.


Blenderda un ufak ettiğiniz bisküvileri ortalama baş parmağınız büyüklüğünde bir tereyağ parçasını eritip içine katacaksınız. Resimdeki en olarak büyük gözükse de aslında ince bir parça. 




Yağı ekledikten sonra karıştırma işlemini yapın ve elinize az bir miktar alıp sıkın. Karışım sıktığınız gibi kalıyor mu yoksa dağılıyor mu? Eğer yağın miktarı yetmediyse 2-3 yemek kaşığı süt ekleyebilirsiniz. Amacımız tabanın birbirini tutacak kadar nemli olması. ISLAK OLMAYACAK.

Kek kalıbınızın dibine (ben 16cm kullandım) yağlı kağıt geçirin ve kalıbın yan duvarlarını da yağlayın. Tabanına döküp olabildiğince eşit kalınlıkta olacak bir taban için bastırın. Burada yapılabilecek en büyük hata fazla bastırmak. Ne kadar bastırırsanız o kadar sert bir tabanınız olur. Elinizin ağırlığı yeterli olacaktır. Parmaklarınızın dışı ve içi ile güzelde, mümkün olduğu kadar dalgasız bir taban yapın. 

Hazırladığınız tabanı daha sonra buzluğa yerleştirin.


Buzlukta bekleyen taban içindeki yağlar sertleşene kadar kekimizin iç kısmını hazırlamaya başlayabiliriz. 


Malzemeleriniz oda sıcaklığında olursa kekinizden daha iyi sonuç alırsınız. Fark ettiyseniz iç malzemelerin yanında bir blender var. Bunun sebebi de şekerin blenderda çekilip toz haline getirmemiz gerekmesi. Bu şekilde şeker çok daha rahat karışacaktır. 


Peynir, labne ve çekilmiş şekerleri bir kapta karıştırın. Ben karıştırma işlemini elde yapıyorum. Bunun sebebi de ağır bir cheesecake olmasını istiyorum. Yani New York tarzı bir cheesecake olması için. Eşim böylesini seviyor ne yapayım :) Eğer doku olarak daha hafif ve süngerimsi bir yapı istiyorsanız mikser ile malzemelerinizi karıştırmanız size bu konuda yardımcı olacaktır.


Yumurtaları teker teker ayrı bir kasede çırpın ve şeker/peynir karışımına ekleyin. Bu şekilde yumurta daha homojen bir şekilde karışmış olacaktır. 


Karışımın üzerine tat versin diye bir limonun kabuğu ve yarım limonun suyunu ekleyebilirsiniz.


Buzluktan çıkarttığınız tabanın üzerine karışımınızı dökün. Kalıbı yukarı aşağı hafifçe vurdurarak hava kabarcıklarının çıkmasına yardımcı olun. Önceden ısıtmış olduğunuz fırının içine koymadan, bir kabın içerisine kaynamış su ekleyin ve kek ile beraber koyun. Bu suyu koymamızın sebebi kekin çatlamasını engellemek için. Ortamı nemlendirecektir. Kaynamış su olmasının önemi ise fırının derecesini düşürmemek içindir. 



Benim kekim bittiğinde de bu şekilde güzel çıktı. Ben fırını ısıtırken fanı açık ısıtıyorum ve keki koyduğumda fanı kapatmayı unutmuşum. Bu sebeple de kenarları biraz daha şişti ve çatlamaya sebep oldu. Ama soğuyunca dümdüz oldu yine. Bu sebeple fırınınızın ayarı çok önemli pişirirken. Soğuyan keki buzdolabında bir gece duracak şekilde beklettikten sonra süslemesine geçiniz.




Ben ilk resimde gördüğünüz gibi limonlu farklı bir sos yaptım (Lemon Curd) ve üzerini ahududu ile süsledim. Sizler hazır ya da meyvisimine uygun meyvelerden de sos yapabilirsiniz. üzerini yine sosun meyveleri ile süsleyebilirsiniz.

Aslında bu tarifte kekin içerisine ahududu konuyordu ama ben koymayı tercih etmedim. Bazı konularda klasik takılmayı seviyorum açıkcası. 

Bu denli basit bir tatlıyı ister misafirlerinize, ister misafirliğe giderken, doğum günlerinde ya da başka bir özel günde yapabilirsiniz. Bitmiş kek için en önemli şey soğuk ortamda tutuması. Başka bir önemli inceliği yok. 

Umarım bu tarif ile siz de misafirlerinize güzel tatlar sunup, güzel övgüler alırsınız. Sizin keklerinizin fotoğraflarını da Mutluluk Kaynağı Facebook Sayfasına bekliyorum. Yardıma ihtiyacınız olduğu konular olursa da bana oradan ulaşıp sorabilirsiniz. Aşağıya da yorum bırakmanız yeterli olacaktır. 

Afiyet Olsun!

2 comments:

  1. Çok güzel görünüyor chesecake aşığı olarak en kısa zamanda deneyeceğim benim kekim hep ince oluyor ve çatlıyordu :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kekinin ince olmasının sebebi geniş bir kek kalıbı kullanıyor olman olabilir. Çapı 16cm olanlardan kullanırsan daha kalın olur. Ya da kek kalıbına iki katı malzeme yaparak kalın bir cheesecake elde edebilirsin.

      Çatlama konusunda ise dediğim gibi fırının içine su koy. Çatlama yapabilecek iki sebep de fırının derecesinin fazla gelmesi ya da fanlı çalıştırıyor olman. Bunlar dış kenarlara fazla sıcak uyguladığından cheesecake çatlatır.

      Bu tarifi mutlaka uygulamalısın çünkü etrafımdaki HERKES bayılıyor bu cheesecake e :)

      Şimdiden afiyet olsun ;)

      Delete