07 July 2014

Ev Yapımı Mereng

Tatlı severlere merhaba :)

Bugün sizinle pastanelerde satıldığını gördüğünüz ama çoğunuzun atom ya da acıbadem olarak adlandırdığı bir tatlı tarifi vereceğim. Aslında bu tatlı hiç biri değil ve adı Mereng.

Mereng adı verilen bu tatlıyı ister çeşitli soslarla, isterseniz makarın gibi arasına bir şeyler koyarak ikili bir şekilde, isterseniz dondurmalarınızı süsleme amaçlı, isterseniz meyvelerinizi süslerken kullanabilirsiniz. En kötü ihtimalle kendi başına da yeniliyor :)



Bu tatlıyı yapmak o kadar basit, o kadar kolay ki anlatamam. Gerekli malzemeler;
  • 2 büyük ya da 3 küçük yumurtanın akı
  • İsteğe uygun miktarda şeker, bir çay bardağı ya da daha fazlası uygun olacaktır. 
Yumrtaların oda sıcaklığında olması sonuç için önem taşımaktadır. Burayı asla unutmayın. 

Yumurtanın akını çırpmaya başladığınızda köpürmeye başlayacaktır. Şekerinizi parça parça içine dökeren bu çırpma işlemine devam edin. Yani en kötü ihtimalle 3 kerede dökün şekerinizi. 

Yumurta akınız giderek koyulaşacak ve yoğunluğu artacaktır. Çırpma işlemini yaptığınız kabı ters çevirdiğinizde düşmeyecek kıvama getirmeniz gerekiyor. Zamanla zaten karışım parlaklaşacak. Mikserinizi kaldırdığınızda ucunda bir sarkık olacaktır. Mikseri ya da teli ters çevirdiğinizde bu uç hareket etmeksizin yukarı doğru dik duruyorsa karışımınız olmuştur :)



Daha sonra bu karışımı ister kaşıkla, isterseniz bir buzdolabı poşetinin içine döküp ucundan kestiğiniz parça ile tepsinizin üzerine yerleştirdiğiniz yağlı kağıda istediğiniz şekillerde ve büyüklükte paylaştırabilirsiniz.

Tepsinizi doldurduktan önceden 90-100 derecede ısıtmış olduğunuz fırınınıza malzemeleri koyup 45dk pişiriyorsunuz. Pişirdikten sonra da fırından çıkartmadan sadece fırını kapatıp içinde 1 saat daha bırakıyorsunuz.








Gördüğünüz gibi ben büyük, küçük, şekilli, şekilsiz bir çok alternatifi denedim. Fark ettim ki küçükler dışı çok güzel bir çıtırlığa ulaşıp içi yumuşak kalırken, soğumaya bıraktığım büyük parçalar giderek yumuşadı. Kısacası derecesi az geldi. 

Bir sonraki denememde de bunları göz önünde bulunduracağım. 


Yaptığım bu tatlıyı umarım sizler de beğenirsiniz. Yorumlarınızı ve resimlerinizi bekliyor olacağım. 

Afiyet olsun!

No comments:

Post a Comment