16 February 2016

Kitap Önerisi - Doğal Doğum Dr. Gülnihal Bülbül

Merhabalar,

İnstagramda karşıma çıkan bu kitabı alıp okumak istedim. Hiç adetim değildir bu tarz kitapları okumak ama doğal doğumdan kasıt nedir, ne diyecekmiş bakalım bu doktor deyip alıverdim internetten. 



Ben bu tarz kitaplara biraz karşıyımdır açıkçası. İnsanların aklını karıştırmaya müsait olur bu tarz kitaplar. Doğuma hazırlık, gebeliğimdeki gelişimler, haftalık bebek gelişimi gibi çeşit çeşit kitaplar mevcut. Aklındaki ama iyi ama kötü tam tersine döndürebilir. Normal doğumu düşüneni sezaryane sevk edebilecek olduğu gibi sezaryen düşüneni normal doğuma da teşvik edebilir (bu güzel yanı).

Önemli olan bu kitaplarda her türlü olasılığın ne gibi riskler yarattığını bilmek. Yaptığın seçimlerin neler doğurabileceği. Fakat bu riskler başına gelecekmiş gibi düşünüp paranoya ve korku içine girmemeli gebe kişi. Aksine, bu risklerin nasıl oluşabileceğini bilgi dağarcığına eklemeli ki o anlarda ne gibi kararlar verebilmesi gerektiğini bilmeli. En kötü ihtimalle doktorunuzun dediklerinin kendi keyfi için mi yoksa bebek için mi söylüyor bunu bilmek önemli. 



Bence gebelerin günümüzde bu kitapta da belirttiği gibi herkesin doğumunun tedavi edilmesi gereken medikal bir durummuş gibi algılaması. Hamile kalmak nasıl doğal bir olay ise doğum da aynı şekilde olduğu düşünülmeli. Yemek yaparken elini kesme riskin yok mu? Yolda yürürken araba çarpabilir değil mi? Gece yatağına yattığında sabaha uyanma garantin yok değil mi? Bunlarda birer risk ama günlük işlerimizde çok nadirdir bunları düşünüp strese girdiğimiz ya da hayatımızı bu risklere odakladığımız. 

Bu kitabı neden sevdim onu anlatayım. 

  • Öncelikle içeriğindeki bilgilerin tamamı doğru. Araştırma sonuçları ile beraber kaynak gösterilmiş her bir ifadeye. 
  • Hiç bir şekilde hamile kişiyi o ya da bu tarz bir tedaviye yönlendirmiyor.
  • Çeşitli doğumların (sezaryen, doğal doğum, epidural vb.) bebek ve anne üzerindeki etkilerini çok ince ve artısı ve eksisi ile anlatmış.
  • Sezaryeni tü-kaka diye fişlememiş. Aksine yapılması gereken durumları çok güzel belirtmiş. 
  • Annenin hamileliğinin sonu ve doğumda yaşadığı çeşitli hormon salgılarının ne gibi etkilerinin olduğunu ve anne/bebeğin onlardan nasıl etkilendiği açıklanmış. 
  • Emzirmenin önemi, anne ile bebeğinin doğumdan hemen sonra bir araya gelip TEN TENE temasın neden önemli olduğunu yazmış.
  • Bebek ölçümleri, aşı ve diğer prosedürlere bağlı olarak annenin bebeğinden uzak kalmaması gerektiğini çok güzel ve sebepleri ile ifade etmiş.
Bunun gibi anne bebek odaklılığının yanında sistemsel bozukluklar, sağlık bakanlığının yapması gerekenleri, ebelerin kendilerine ve eğitimlerine daha fazla güvenmeleri gerektiği gibi sosyolojik ve toplumsal konuları da aralarda çok güzel işlemiş. 

Kitapta en sevdiğim şey doğumunu Gülnihal Hanım ile yapmış olan kadınların hikayelerini kendilerince anlatmaları ve sonunda Gülnihal Hanım'ın hepsini kendince sebepleriyle çok kısa olarak yorumlaması. Ama bu hikayelerin hepsi prensesler gibi bulutların üzerinde geçmiyor. Kimi zoraki sezaryen oluyor, kimi sıkıntılı saatler boyunca sancı çekiyor, kimi beklediği sancıların bu denli hafif olmasından kaynaklı neredeyse yolda doğuruyor :)


Hayatı, bilimi, insanlığı ve olması gerekenleri o denli güzel harmanlamış ve anlatmış ki. Herkesin rahatlıkla anlayabileceği şekilde yazmış. Anneyi ve bebeği haklı olarak odak noktasına almış. Her doğumun farklı olduğu ve anın kime nasıl bir şart sunacağını bilinemediğinden hiç bir gebenin doğumunda bir tür doğuma odaklanmaması gerektiğini açıkça dile getirmiş. Önemli olan annenin ve bebeğin sağlıkla bu güzelliği beraber yaşayabilmeleri.

Kısacası gebe olan bu kitabı gönül rahatlığı ile okuyabilir. Etrafınızda gebe olan kadınlar var ise bu kitabı  onlara hediye olarak alıp onları tarafsız bir şekilde bilgilendirebilirsiniz.

Bütün annelerin sağlıkla doğurup, bebeklerini sağlıkla kucaklarına alma dilekleri ile. 

No comments:

Post a Comment