13 December 2017

Kışa Bunları Yiyerek Hazırlıklı Olun

Kışa geçiş zamanları her daim sıkıntılı olan zamanlardır. 

Ceket giysen terlersin, giymezsen üşürsün, ceket giyecek hava olmasa da rüzgar üşütür falan da filan. Offf yazmak bile bunalttı beni :)

Önemli zamanlardır bu zamanlar, kendini korumak adına tabi ki! Paylaştıklarımla bağışıklık sisteminizi güçlendirip koruyucunuzu güçlendirin.



 Öncelikle bir eczacı olarak sizinle biraz teknik bilgiler paylaşacağım. 

Vücudumuzda en büyük emilim bağırsaklarımızda gerçekleşir (tabi ki hepiniz bunu biliyorsunuz!) ve bu sebeple de onun sağlığı aslında doğrudan bizim sağlığımızı destekler. Burada önemli olan bağırsağımızdaki bakterileri mutlu etmek ve onların çalışmasını desteklemek. 

Diğer bir önemli faktör de boğaz sağlığı aslında. Ağzımızı, boğazımızı ve bademciklerimizi ek bir destekle güçlendirirsek baya bir yol kat etmiş oluruz. 

Vücudumuzu aslında aşağıda sıralayacağım ve kolaylıkla evimizde bulundurduğumuz şeyleri kullanarak destekleyebiliriz;
(Yazdıklarımı alerjisi/hastalığı olmayan tamamen sağlıklı bireyler için yazıyorum)
  1. Turşu; Fermantasyondan dolayı bağırsaklardaki bakterilerin florasının sağlığını destekler. Bağırsak dostu bir besindir. 
  2. Yoğurt; Turşu ile aynı mantıkla çalışır :)
  3. Sarımsak; Çok bir şey demeye gerek yok herhalde? Bağırsak roketi kendisi :) Annem kışın haftada bir küçük bir diş sarımsak yuttururdu kardeşimle bana ve ben kolay kolay hasta olduğumuzu anımsamam. Sarımsak o şekilde kimisinde tansiyon düşürebilir o sebeple dikkat edin. 
  4. Zencefil; Boğaz sağlığı için iyidir. Bağışıklık sistemine fena gaz verir. 
  5. Zerdeçal; Bağışıklık sistemini güçlendirdiğine dair çalışmalar çoktur. 
  6. Tahin Pekmez; Nasıl işe yarıyor bilmiyorum ama içimizi ısıttığı bir gerçek :)
  7. Tarhana; Aslında hem içeriğindeki farklı sebzelerden hemde yoğurt ile fermente edilmesinden dolayı güzel bir güç kaynağı. 
  8. Kemik iliği/Tavuk suyu; Dedelerimiz ve ninelerimiz bu konuda hep önayak olup bizleri o şekilde kış hastalıklarından korumuştur. İliklerde bulunan çok değerli kök hücreler bağışıklığımıza çok büyük destek olur. 
  9. Kefir; Turşu ve yoğurtla aynı mantık :) 


Bağırsak hareketliliği de bu konuda aslında destekleyici olabiliyor. Sonuçta kabızlık ya da ishal normal bağırsak hareketliliğinden sapmış olduğunun belirtisi olup aslında sağlıklı şekilde desteklemek gerekir. 

İshal; Fazla hareketli bağırsaklarınızı lifi bol besinlerle destekleyebilirsiniz. Bunlara örnek olarak; patates, leblebi, kahve (pişmemiş hali, telvesi ya da yoğurt üstüne konularak) alımı yardımcı olacaktır. 
Kabız; Kabızlığın sebebi bir çok şey olabilir (genetik de buna dahil). Buna günlük hayatınıza ekleyeceğiniz ufak tefek şeyler bağırsağınıza yardımcı olacaktır. Bunun başında bol su ve hareket (yürüdükçe vücuttaki kaslar hareketlenir ve bağırsakların hareketini destekler) gelmektedir. Bu su alımına sulu meyveler de dahildir. Hem lif, hem vitamin hem de sıvı açısından bağırsak dostu besinlerdir. Pişmiş kahve içmek de bağırsak hareketini arttırır ve dışarı çıkmanıza yardımcı olur. En kötü ihtimalle annelerimizin küçükken yaptığı gibi bir tatlı kaşığı zeytinyağını yutarsınız :)

Lifli gıdaları ya da meyveleri ara öğün olarak hayatınıza katarak bağırsaklarınızı destekleyebilirsiniz. Birkaç tanesini de bir araya getirebilirsiniz. Örneğin Meyveli Tatlı yapıp hem bağırsağınızı destekleyip hem de tatlı krizinizi bastırabilirsiniz. Yulaf da çok önemli ve bağırsak dostu bir üründür. Bu Meyveli Tatlınızın içine onu katarak daha doyurucu da yapabilirsiniz.

Aklıma gelenleri kısa bir liste olarak sizinle paylaştım. Sizlerin de yaptıklarını duymak isterim. Aşağıya yorum olarak bırakırsanız herkes bu bilgilerden faydalanacaktır.

No comments:

Post a Comment