26 November 2014

Memnuniyet/Minnettarlık/Şükretmek

Merhaba Dünyalılar :)

Bugün biraz farklı bir konudan bahsetmek istiyorum. Minnettarlık... 




Diğer yazdığım yazılarda biraz değinmiş olsam da bu sefer memnuniyet ve minnettarlığı biraz daha kısa bir şekilde ele almak istiyorum.

Hayat koşuşturmacasından dolayı etrafımızda olan ve bizi mutlu eden şeylere durup odaklanmakta zorluk çekebiliyoruz ya da en basitinden unutuyoruz. Öncelikle durup bir nefes alıp, daha sonra da günlük olarak yaşadığımız ve minnettar olduğumuz, şükrettiğimiz şeyleri düşünmek gerek. Buna zaman ayırmak aslında çok basit; dua ederken, namaz kılarken, gece uyumadan önce, sabah kahvaltıda sıralamanızı yapabilirsiniz. 

Bildiğiniz gibi bir çok konuda bilim adamları araştırma yapıyorlar ve tabi ki bu konuyu es geçmemişler. Araştırmada (University of Southern California) şükretmenin insanlar üzerindeki etkisine bakmışlar ve 10 hafta boyunca üç farklı grupta bunu incelemişler. İnsanlara günlük yazar gibi bu konuda yazı yazmaları beklenmiş.

  1. İlk grup genelleme yapan grup olmuş. Bu grup her gün şükrettiği 5 şeyi defterlerine yazmış. 
  2. İkinci grup detaycı grup olmuş. Bu grup her gün bir konuda memnuniyetini belirtmiş ama o konu ile ilgili olarak beş cümle yazmış.
  3. Üçüncü grupta da kişiler diğer insanlardan hangi konularda daha iyi olduklarını yazmışlar. 

Yapılan bu araştırmada şöyle bir sonuç çıkmış. İkinci grupta detaylı not alan grup diğer gruplara göre hem daha mutlu, heyecanlı ve dikkatli olduğu ortaya çıkmış. Kısacası burada önemli olan detaylı bir şekilde bizi o gün mutlu eden şeyleri kağıda dökmemiz. Sadece düşünerek bunu yapmak aslında aynı etkiyi göstermiyor. Bir şeyin aklından geçmesi ile bir yazıda bunu okumak insanı farklı şekilde etkiliyor. Ayrıca deftere yazdığınız bu kısa şükranlara geri dönüp bakabilmek de güzel bir şey, yaşadığınız mutlulukları anımsamak. 



Kısacası daha mutlu ve dinç bir hayat için sizi mutlu eden şeyleri 5 cümle ile bir yerlere yazın ve daha kaliteli bir hayat geçirmeye adımınızı atın. 

Mutlu ve huzurlu günler diliyorum...

No comments:

Post a Comment