25 March 2013

Bahçe ve Çiçeklerinize Doğal Coşturucular

İyi Haftalar,  Geçen haftalarda size tohum ekimi ve nasıl yapılacağını anlatmıştım, bugün de size hali hazırdaki çiçek ve bitkilerinizi evdeki artan malzemeleri kullanarak nasıl çiçek coşturucuları olarak kullanabilirsiniz hepsini anlatacağım :) 



Kahve artıkları toprağa asidik özellik ekler. Yani kalan kahve tortularını asit seven çiçeklerin etrafına ekleyebilirsiniz. Bunlar AÇELYA, ORTANCA ve MANOLYAdır. 


Şömine ya da mangaldan artan KÜL alkalik, yani bazik özelikler içerir ve bazik toprak seven çiçeklerin etrafına dökerek kullanılabilinir. Bunlar CİVANPERÇEMİ, HEZAREN ve PEMBE KARANFİL çiçeklerdir.

Gazete - Topraktaki bütün canlıların kullandığı besin nitrojendir, yani azottur. Topraktaki canlıları mutlu edersen o da senin bitkilerini mutlu eder :) Solucanlar gazeteye bayılırlar ve bu da toprağın hava almasını ve toprağın veriminin artmasını sağlar. Artık gazete okuduktan sonra bir sayfasını da bitkilerinizin dibini hava alsın diye eşelerken toprağına karıştırırsınız. Islanmış gazeteyi toprağa karıştırmak daha kolay olacaktır ;) 

Şeker - Bahçeniz için artı değerler kazandıracak böcekler şekeri severler. Şekerin kendisini toprağın içine ya da üstüne direk oalrak serpmektense içeriğindeki şeker oranı yüksek besinleri de toprağa ekleyebilirsiniz. Mesela evdeki MISIR GEVREĞİ. Kutunun dibinde kalan tozları çöpe atmaktansa toprağın içine ya da üstüne serpebilirsiniz. Başka bir şeker ve besin kaynağı olan şey ENERJİ İÇECEKLERİ. Bu enerji içeceği toprağa şeker kattığı gibi bol miktarda da potasyum da katacaktır, ki bitkiler için önemli bir besin kaynağıdır.


Muz Kabuğu - Muz kabuğunda bol miktarda potasyum bulunmaktadır. Muz kabukları en çok GÜLLER için iyidir. İster toprağa karıştırın ister üstüne koyun, çiçek coşturucu etkisini göreceksinizdir.

Ben ev balkonumda, balkon saksısı içinde ahududu yetiştiriyorum. Muz kabuğunun etkisini okuyunca gittim toprağın üzerine kabukları koydum. Öyle toprağa falan karıştırmadan üzerinden bastırdım ki rüzgar ile uçmasın diye ve ahududuyu öyle bir coşturdu ki anlatamam. Her yerinden yeşillik verdiği gibi dipten de herhalde 10 tane yeni saplar çıkmaya başladı :) Etki anlamında gerçekliği denendi yani :)

Çay Poşetleri - Kullanılmış çay poşetleri bitkiler için bir çok besin kaynağını içermektedir. Toprağınıza gömeceğiniz çay poşetleri hem toprağa besin katacaktır hem de poşeti kendisi çözülüp topraktaki canlıları besleyecektir.   

Çay artıkları ve poşetler özellikle orkideler için yararlıdır (Bunu test edip onaylayamadım daha). Çay artıklarını bahçenizdeki her türlü çiçek için bahar ve yaz aylarında uygulayabilirsiniz.  

Yumurta Kabukları - Yumurtanın kabuğunda kalsiyum ve magnezyum bolca bulunmaktadır. Kabukları kırıp bitkilerin etrafına dağıtın. Sadece bitkilerinizi besinlemiş olmaz aynı anda bitki yiyen sülüklerden de uzak tutmuş olursunuz bitkilerinizi, Sülükler keskin kenarlı şeylerden geçmeyi sevmezler.  

Akvaryum Suyu - Balıklarınızın suyunu değiştireceğiniz zaman suyu döküp atmayın. Çiçek ya da bahçenize dökerek onlara fazladan besin verin. Bu su azot ve başka besinleri bolca içermektedir.  

Süt - 1'e 4 oranda kullanacağınız süt ve su oranı ile bitkilerinizi haftada bir kere sulayarak onlara ihtiyacını duydukları azotu vermiş olursunuz. Eskimiş sütünüz var ise bu şekilde kullanabilirsiniz. Kullanılmış süt kutu ya da şişelerne su doldurup o şekilde de çiçeklerinizi sulayıp besleyebilirsiniz. 

Peynir ve Yoğurt Suyu – Bu değerli suları genellikle daha üretken bir şekilde kullanan (çorbalarda ya da kendileri içerek) becerikli insanlarımız eminim mevcuttur. Fakat bu kalan alt sularını seyrelterek (mesela çiçek sulama kabınıza döküp üstünü su ile tamamlayabilirsiniz) kullanabilirsiniz.  

No comments:

Post a Comment