27 March 2015

Limon Dolgulu Macaron

Merhabalar,

Etrafımın hoşuna giden ve onayını aldığım macaron tarifini paylaşma sırası geldi sanırım :) Bu yazım baya detaylı olacağından sizi şimdiden uyarıyorum :)




Her şeyden önce size bu tatlıyı yapmanın zor olduğunu ama bu zorluğun alışdığını da paylaşmak isterim. Tatlıyı 3-4 kere yaptıktan sonra hiç zor olmayacaktır. Bu tatlının daha çok tekniksel bir tatlı olduğunu söylemem gerekir. 

Öncelikle macaron için gerekli olan malzemelerin üzerinden geçelim.
  • 110 gr yumurta akı (2 adet büyük boy yeterli olur)
  • 150 gr badem tozu (aktardan alabilirsiniz)
  • 150 gr pudra şekeri
  • 40 gr su
  • 150 gr şeker
  • Gıda boyası
150 derecelik FANSIZ fırın ile pişireceksiniz.

Bu yazdığım miktarlar ne yazık ki önemli çünkü bu şekilde dengeli ve güzel bir tatlınız olur. Ama benim pembe tartımı biliyorsunuz :) O sebeple ben böyle gramajına kadar tartamam ama resimden anlaşıldığı üzere gayet güzel bir sonuç çıktı. 

Öncelikle yumurta akını ayırıp tartmanız gerekiyor. Ortalama 2 adet büyük boy yumurta işinizi görecektir.Aslını isterseniz yumurta akınızı bir-iki gün öncesinden çıkartıp hazırlarsanız daha da iyi olacaktır. Havanın soğuk olduğu bu zamanlarda oda sıcaklığında bırakmanız yeterli olacaktır. Yumurta aklarınızı bir kaseye koyun ve üzerini streç ile kapatın ve üzerine bir kaç adet delik açın. Bu şekilde hem yumurtalarınıza bir şey uçmayacak ve girmeyecektir ama aynı anda su miktarı azalacaktır. 

Macaronu yapmaya başladığınızda öncelikle yapmanız gereken şey badem tozunu ve pudra şekerini ince bir elekten iki kere geçirmeniz. Badem tozunu eleğe dökmeden önce blendera koyup bütün parçaların toz haline geldiğine emin olun. 

Elediğiniz toz karışıma 55 gr yumurta akını ekleyin ve iyice karıştırın. Tamamı iyice karışınca badem ezmesi kıvamını ve görünümü alacaktır.




Kalan 55 gr yumurta akını çırparak beyaz köpük haline getirin. Köpürünce istediğiniz boyayı kullanın. Burada önemli olan temiz bir kap kullanmanız, cam veya metal olursa daha iyi olur. Kabın temiz olması yumurta akının köpürmesinde destekleyici oluyor. Köpürme işlemine başlayınca ufak bir tencere/tava içine şekeri ve suyu koyun ve ocağınızın küçük gözünde, orta ateşte ısıtmaya başlayın. Hiç bir şey yapmadan o şekilde bırakın ve kaynatın. Normalde uzmanlar 118 derece olana kadar pişirin diyor ve sizlerin tatlı termometreniz olmadığını düşündüğümden dolayı size şu şekilde anlatayım. Şeker belli bir süre kaynadıktan sonra karamelize olmaya başlar ve kararmaya başlar. O sebeple yumurtaları çırparken gözünüzü şekerden ayırmayın ve kararmaya başladığını gördüğünüz an hemen ateşten kaldırın ve köpürttüğünüz yumurta akına karıştırmaya devam ederek yavaşça İNCECİK bir şekilde ekleyin. Yumurta akınız daha da şekillenecek ve sağlamlaşacaktır. Karışıma eklediğiniz şeker karışımı mikserlerinizin ucunda sertleşip birleşebilir ama bu sizi korkutmasın. Sıcak suyu ile kolayca çıkıyorlar, hatta sıcak suyun içinde bekletin kendiliğinden çözülür.

Şekeri eklemeden önceki boyalı yumurta akı

Şerbetinizin bu şekilde köpürmesi gerekiyor
Şerbeti ekledikten sonraki hali
Bakın ne kadar da parlak :)
Normalde bu şekilde köpürtülmüş yumurta akına kaynamış şeker karışımını ekleyince İTALYAN MARENG tekniğini uygulamış oluyorsunuz ve bu FRANSIZ macaronlarına normalde uygulanan MARENG tekniğine aykırı olsa da işe yaramaktadır. Mareng tekniği Pavlova tatlımızdaki gibi yumurta akına şekerin kendisinin yavaşça eklenmesi ile yapılmaktadır.

Çırpmış olduğunuz yumurta akına diğer badem karışımını 2-3 seferde ekleyerek yavaşca bir araya getirin. Burada önemli olan kabarmış yumurta akının kabarcıklarını kaybetmemesi/sönmemesi. Benim karıştırma tekniğim spatula ile bir tur etrafından çevirip, daha sonra karışımın ortasından geçmek. Bazen yarım daire gibi ortasından geçirip karıştırıyorum. Bademi dağıtmak burada önemli olan. Sonucu da hafif akışkan bir karışım olmalı. 


Resimde gördüğünüz gibi pütürlü ve yoğun bir karışım olacaktır. 


Karışımı ucu geniş ve yuvarlak olan bir sıkma poşetine geçirin. Biliyorsunuz ki eğer bir sıkma poşetiniz yok ise buzdolabı saklama poşetlerini de kullanabilirsiniz. Kalın olmasına özen gösterin ki kullanımı daha rahat olsun. Eğer sıkma poşeti kullanıyorsanız, malzemeyi içine dökmeden önce mutlaka ucunu kıvırın ki akışkanlığından dolayı dışarı akma/taşma olmasın.

En geniş uçlu olanını kullandım
Malzemeyi dökerken bir bardak ya da sürahiden yardım almak zekice oluyor. 
Yağlı kağıdın üzerine karışımı 1 lira boyutunda sıkın ve her birinin arasına ortalama iki parmak boşluk bırakın. Burada sıkarken kullanmanız gereken teknik aslında basit ama önemli bir teknik. Tek bir hareketle (indir ve kaldır) macaronunuzu sıkmak. Poşetin ucunu yağlı kağıda yakın tutun ki dibine iyice yayılsın ve otursun. Sonra ucunu çekerken hafif yuvarlak bir hareket ile kopartmaya çalışın. Ucu eğer havada kalırsa hiç önemli değil. Macaronları tepsiye dizdikten sonra parmağınızın ucunu ıslatarak macaronlarınızın ucunu hafiften bastırarak düzeltebilirsiniz. Siz işinizi bitirine kadar çoğu zaten kaybolmuş olacaktır. Tepsilere dizdiğiniz macaronlar için önemli bir işlem daha var. Tepsinin kendisini sert bir yüzeye 3-5 kere vurup içindeki havasını çıkartmak. Ben yere havlu koyup tepsiyi onun üzerinde vuruyorum. Bu şekilde bütün tepsi aynı şiddeti alıyor. Bu arada bu malzeme ile ben 3 tepsi macaron çıkardım.


Tepsilerinizi macaronları üzerind ebu şekilde yaklaşık yarım saat kadar bekletin. Bu bekleme sırasında üst kısmı kuruyup kabuklaşacaktır ve bu sayede alt kısmında eteklerini oluşturacaktır. Ben akşam yemeğini yaptım o arada o sebeple benimkiler 1 saat kadar beklediler. Siz kabuklaşma sürecini dışına dokunarak anlayabilirsiniz. Eğer dokunduğunuzda elinize yapışmıyorsa kabuklaşmış demektir.



Önceden 150 dereceye ısıtmış olduğunuz fırınınızda 13-14 dk kadar pişireceksiniz. Bu pişme sırasında iki adet farklı teknik var. 
  1. Zamanın yarısı geçince tepsiyi çıkartıp yön değiştirip her iki tarafın aynı şekilde pişmiş olduğunu garanti ediyorsunuz. 
  2. Fırının kapağını 10. dakikasında hızlıca bir açıp kapatıyorsunuz. Siz kendi fırınınızı daha iyi bilirsiniz. Tek tarafı daha az ya da çok pişiriyorsa tepsiyi çevirin. 
Benim fırınım düzgün çalışıyor ve uğraşmak istemiyorum derseniz de kapağı bir açıp kapatın derim o zaman :)

Pişen macaronları yağlı kağıt üzerinde soğutun. Burada da macaronun pişip pişmediğini anlamanız gerekiyor ve bunu basit bir şekilde yapıyoruz. Eğer macaron soğuyunca yağlı kağıttan kendiliğinden dokunur dokunmaz ayrılıyor ise pişmiştir. Ama yapışık ve zorlayınca kağıtta parçaları kalıyorsa 1-2 dk kadar daha pişirmenizi öneririm. 





Macaronlar fırında pişerken size lemon buttercream ile tanıştırayım. Malzemelerimiz;
  • 40 gr tereyağı (oda sıcaklığında olması önemli)
  • 2 tatlı kaşığı krema
  • Yarım limonun kabuğu
  • Bir yemek kaşığı limon suyu
  • 130 gr pudra şekeri
  • 1 paket vanilya tozu (arzu ederseniz)
Bu malzemeleri karıştırıp daha sonra mikser ile pudra şekeri iyice erinceye kadar karıştırmaya devam ediyorsunuz. Yağın oda sıcaklığında olmasından dolayı biraz sıvık bir halde olacaktır bu limonlu dolgumuz. Karışımı bir sıkma poşetine koyun ve macaronların tek tarafına koyun ve büyüklüğü eşleşen diğer kapağını kapayın. Hepsi bitince buzdolabına kaldırın ki içi sertleşsin ve şekillensin. 




Servis etmeden 10-30 dk öncesinden çıkartın ki oda sıcaklığı ile kendisine gelsin tatlınız. Bu şekilde dolapta 1 hafta kadar tazeliğini koruyacaktır macaronunuz.

Afiyetle yiyiniz. Sorularınız olursa bekliyorum ;)



No comments:

Post a Comment