19 April 2013

Şeker Bağımlılığı...

Merhaba,

Size bugün çok önemli bir konu hakkında yazacağım. Şeker Bağımlılığından. Belki bir kısmınız bunu daha önce duymamışınızdır, belkide bilip de çare arayanlarınız vardır. Açıkcası ben bu konuyu zamanında okuyana kadar haberdar değildim. Bazı insanların mesela kolayı seviyor olması (ben!) belki de şeker bağımlılığındandır. Ben asidini severim, etli yemeklere kattığı bütünlüğünü ama bende uzun zamandır neredeyse içmiyorum sayılır. Önceden her etli yemeğin yanında neredeyse zorunlu gibi içerken artık canım çekse de yemeğin keyfini çıkartabiliyorum :) 

Şimdi sizinle bu konu hakkında biraz daha detay vereceğim :)



Aslında kişilerin şeker ihtiyacı tamamen insülin seviyesine bağlı birşey. Şeker yedikçe insülin kandaki şeker oranını dengelesin ve bu şekeri kas ve hücrelere yaysın diye vücut tarafından salgılanır. Düzenli olarak şeker yiyenlerin de vücudu bu yüksek seviyedeki insülin oranını artık normal seviye olarak algılamaya başlar ve düştüğü zaman vücut kandaki şeker oranının çok düşük olduğunu sanar ve siz yine şeker yemek istersiniz. 

Bu bağımlılık insanı genellikle yorgun hissetmesine sebep olur. Aşağıda bu bağımlılığınız ıyenebilmeniz için bir iki bilgi paylaşacağım.

1. Protein alımınızı artırın. Bazı zamanlar vücudunuzun şekeri istiyor olması aslında protein istiyor olmasından kaynaklanıyor. Sabahları yiyeceğiniz yumurta veya başka bir protein ile bu isteklerinizi azaltmaya çalışabilirsiniz.

2. Cezbedici şeyleri ortadan kaldırın. Evinizde ya da etrafınızda şekerli şeyler yoksa doğal olarak onları da yiyemezsiniz :) Şekerli birşey yeme isteğiniz GELMEDEN önce bunları ortadan kaldırın ki zorluk yaşamayın. Bu abur cuburları daha sağlıklı versiyonları ile değiştirin. 

3. Düzenli yiyin. Şeker isteğimiz en güçlü şekilde bir öğünü atlıyorsak karşımıza çıkacaktır. 2-3 saat arayla atıştırma ya da küçük porsiyonlar yemek kanınızdaki şekerin düşmesini engelleyecektir. Günde 3 öğün ve aralarda atıştırmalar fazla acıkmanıza engel olacak ve bu şekilde önünüze geleni yemeyeceksiniz.

4. Tatlandırıcılardan kaçının. Sakarin ve Aspartam gibi tatlandırıcılar şeker ihtiyacınızı baskılamayacaktır, çünkü kandaki şekerin değerini etkilemeyecektir. Bu sebeple kan şekeriniz halen düşükolacaktır. 

5. Şeker orucu tutun. Vücudunuz insulinin yüksek olmasına o kadar alışmış ki, 3 gün ağzınıza şekerli hiçbir şey sokmayarak vücudunuzun ayarlarını olması gereken yere çekersiniz. Bu şekilde eskisi gibi de canınız şeker çekmeyecektir. Bu şekilde yediğiniz küçük porsiyonlu şekerli içecek ve yiyeceklerinin tadına daha çok varacaksınız. 

Böyle bir sorunu olanlar? Denemeye hazır mısınız? Her şey sağlık için biliyorsunuz. 

No comments:

Post a Comment