27 February 2013

Dyt. İrem Tütüncü'ye Sorduk




Herkese şimdiden Afiyet Olsun :)

Arkadaşım Diyetisyen İrem Tütüncü ile konuştuk ve biraz bilgi paylaşımında bulundu kendisi. Soruları ben sordum o cevapladı :)

Öncelikle seni tanıyalım İrem. Kimsiniz kimlerdensin? :)

Samsun'da doğdum, babamın işi dolayısıyla Bursa'ya yerleştik.İlk, orta ve lise eğitimimi burada tamamladım. Üniversite için Ankara'ya geldim, çalışmak için İstanbul'u seçtim. Babam mesleğini çok iyi yapan bir hekimdi, annem İngilizce öğretmeni, ablam da Ankara 'da  uzmanlığını tamamlamak üzere olan bir kardiyolog.

Diyetisyen olmaya ne zaman karar verdin? Neden bu mesleği seçtin?

Açıkçası üniversite puanına göre bir seçim oldu. Ancak mesleğimin değerini çalışmaya başladıktan sonra çok daha iyi anladım. Şu an çok keyif alarak sürdürüyorum, iyi ki diyetisyen olmuşum.



Sağlıklı beslenmek sence nedir?

Sağlıklı beslenme kişinin kendisine uygun besinleri yeterli miktarda ve dengeli olarak vücuduna almasıdır.

Diyetisyen olarak diyete karşı bakış açın nedir?

Diyet dendiğinde herkes aç kalmak, az yemek diye düşünüyor ancak aslında diyetin sözcük anlamı beslenme düzenidir. Yani aç kalmadan sağlıklı seçimler yapmak diyettir. Her insanın diyeti yani beslenme programı farklıdır çünkü herkesin yaşı,vücut ağırlığı,hastalıkları,genetik özellikleri,sosyal çevresi,fiziksel aktivite durumu ve beslenme alışkanlıkları farklıdır. Herkesin aynı besinleri aynı miktarda yiyerek kilo vermesine imkan yoktur. Kilo vermek için diyetiniz size özel hazırlanmalı.

Bir insanın kilosu mu yağ oranı mı önemlidir?

Hastalıklardan korunmak için yağ oranı kilodan daha önemlidir. Vücut yağı ideale geldiğinde sağlıklı kilodasınız demektir. 

Öncelikle çalışanların günlük hayatlarından başlayarak rutinleri sorgulayalım. 

Günde en fazla kaç bardak çay içmeli? Hangi tür çayları içmeli?

Açık içtiğiniz takdirde günde 5-6 bardak bile içilebilir. Çok fazla siyah çay içerseniz, vücutta vitamin-mineral kaybı olabiliyor. Bitki çayları sindirime yardımcı olur, şişkinlik problemi olanlara iyi gelir. Ancak 3 bitkiden fazla karışımlara dikkat edin, hatta hiç tüketmeyin.

Aynı şeyi kahve için de soralım.

Çok fazla kahve tüketimi kan basıncını arttırır, kalp atımı hızlandırır. Kalp hastaları, tansiyon hastaları ve gebeler kahve tüketimine dikkat etmelidir. Yapılan bazı çalışmalar günlük normal miktarlarda ( günde 1-2 bardak) kahve tüketimi olanlarda hiç tüketmeyenlere göre şeker hastalığı, parkinson, bunama ve bazı kanser türlerinde görülme sıklığının daha düşük olduğunu gösteriyor.

Öğlen yemeğini dışarıda yiyemeyen insanların yemekhanede genellikle yağlı olarak servis edilen yemekleri yerken nelere dikkat etmeli?  Aç kalsa bir türlü, yese başka. Ne yapalım bu konuda diyetisyenim? :)

Yemekhanelerde de güzel seçimler yapabilmek mümkün. Genellikle menüler diyetisyen kontrolünde hazırlandığı için besin çeşitliliği var, seçim yapma şansınız daha yüksek. Kilosunu korumak isteyenler öğle yemeğinde farklı besin gruplarından besin tüketmeli. Besinler 5 grubu ayrılır: Süt grubu, et grubu, tahıl grubu, sebze-meyve grubu ve yağ grubu. Bir ana öğününüzde en az 3 farklı besin grubundan besin bulunmalı.

Süt grubu : Süt, yoğurt, ayran, cacık, kefir
Et grubu : Kırmızı et, tavuk, balık, yumurta,peynir, kuru baklagiller
Sebze-meyve grubu : Çiğ, haşlanmış, pişirilmiş tüm sebzeler, kuru-yaş meyveler, taze sıkılmış meyve suları.
Tahıl grubu : Ekmek, pilav, makarna, çorba, patates
Yağ grubu: katı-sıvı yağlar, kuruyemişler, çikolata, cips vb. abur cubur olarak tabir edilen besinler..

Örnek dengesiz menü 

1 kase çorba ( tahıl grubu)

Patates yemeği ( tahıl grubu)

Pilav ( tahıl grubu)

Baklava ( tahıl + yağ grubu)

Örnek dengeli menü

1 kase çorba ( tahıl grubu)

Etli kuru fasülye ( et grubu)

Salata ( sebze grubu)

Yoğurt  (süt grubu)

Kilo vermek isteyenler için öğle yemeği önerileri :

* Çorba yoğun içerikli ve kremalı ise yarım kase için. Çorbanın kalorisi arttırıcı hareketlerden kaçının ( içine kıtır ekmek eklemek veya yağlı sos eklemek gibi)
*Pilav/makarna yerine esmer ekmek tüketin.
*Sulu yemeklerin suyunu tüketmeyin.
*Yemeğinizin yanında yoğurt veya ayran yoksa mutlaka ekleyin.

Yemeğini dışarıda yiyebilenler için de karnı tok tutan, kalorisi düşük ama salata seçeneği dışında neler yiyebilirler? 

Izgaralar, sandviçler (esmer ekmekli, peynirli,tavuklu, balıklı, hindi fümeli), çorbalar ve kuru baklagiller ( nohut, mercimek vb.) güzel seçimlerdir.

Ben su içmenin ne kadar önemli olduğunu biliyorum fakat senin ağzından bol su içmenin kilo kaybına yardımcı etkileri nasıl olduğunu bize açıklar mısınız? Günde ne kadar su içmeliyiz?

Su metabolizmayı çalışmasını sağlar, daha fazla su tüketimi  metabolizma çalışma hızını arttırır. Bağırsak tembelliği olanlar, gebeler, emziren anneler, çok yoğun spor yapanlar ve  kilo vermek isteyenler günde en az 3 litre su tüketmeli.

Yemeği daha az yememize yardımcı olacak bazı önerilerin var mı? Ben mesela belimi sıkan giysiler giyince fazla yiyemiyorum çünkü içinde daha çok sıkışıyorum ve daha rahatsız oluyorum. Bu sebeple de bazen bilerek dar giyiniyorum. Senin bunun gibi önerilerin var mı? :) 

Yemeği az yemek için en güzel öneri sofraya çok aç oturmamaktır. Gün içinde ara öğün yaparsanız (kuşluk ve ikindi vakti gibi) öğle ve akşam yemeklerine çok aç oturmazsınız, böylelikle porsiyon kontrolünü daha kolay sağlarsınız. Bir başka öneri de yavaş  yemektir, süre uzadıkça tokluk hissi artar.

Arkadaşım Diyetisyen İrem Tütüncü'ye çok teşekkür ediyorum. Onun Facebook sayfasına bakarsanız arada güzel bilgiler paylaşıyor kendisi. Eğer diyet ve sağlıklı beslenme ile alakalı  başka sorularınız var ise ister aşağıya yorum olarak yazın isterseniz bana mail atın. Bir sonraki röportajımızda yayınlayalım. 

Herkese Teşekkürler,

No comments:

Post a Comment